Zoekmachine adverteren, ook wel SEA genoemd, is een manier van online adverteren waarbij je betaalt om je advertenties te laten verschijnen boven of naast de organische zoekresultaten in zoekmachines zoals Google en Bing. Deze betaalde advertenties worden ook wel gesponsorde zoekresultaten genoemd en worden vaak aangeduid met de term ‘Ad’ of ‘Gesponsord’.

Het doel van SEA is om meer verkeer naar je website te leiden door relevant te zijn voor de zoekopdrachten van gebruikers en tegelijkertijd te voldoen aan de doelstellingen van je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld zijn om meer verkopen te genereren, leads te verzamelen of naamsbekendheid te vergroten.

Hoe werkt SEA?

SEA werkt op basis van zoekwoorden. Wanneer je een SEA-campagne opzet, selecteer je de zoekwoorden waarvoor je wil adverteren. Deze zoekwoorden zijn de termen die gebruikers invoeren in de zoekmachines wanneer ze op zoek zijn naar producten of diensten die je aanbiedt.

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert die overeenkomt met de door jou geselecteerde zoekwoorden, wordt jouw advertentie getoond. Dit gebeurt vaak bovenaan de zoekresultatenpagina (SERP) of in de zijbalk van de pagina. Je betaalt alleen wanneer een gebruiker op je advertentie klikt, vandaar dat deze vorm van adverteren ook wel ‘pay-per-click’ (PPC) adverteren wordt genoemd.

Voordelen van SEA

 1. Direct resultaat

Een van de grootste voordelen van SEA is dat je snel resultaat kunt behalen. Zodra je een campagne opzet en deze live gaat, worden je advertenties getoond aan de doelgroep die je wil bereiken. Dit in tegenstelling tot zoekmachine optimalisatie (SEO), waarbij het vaak maanden tot jaren kan duren voordat je resultaat ziet.

 1. Targeting mogelijkheden

Met SEA heb je de mogelijkheid om heel specifiek te targeten op bijvoorbeeld locatie, leeftijd, geslacht, interesses en zoekwoorden. Dit zorgt ervoor dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Hierdoor zijn de kosten per klik vaak lager en de conversieratio hoger.

 1. Controle over je budget

Bij SEA heb je de controle over je budget en bepaal je zelf hoeveel je wil uitgeven. Je kunt per dag of per maand aangeven wat je maximaal wil besteden en je betaalt alleen wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. Dit maakt SEA ook een geschikte vorm van adverteren voor kleine bedrijven met beperkte marketingbudgetten.

 1.  Meetbaarheid

Een groot voordeel van SEA is dat het meetbaar is. Je kunt bijvoorbeeld precies zien hoeveel klikken je hebt ontvangen op je advertenties en hoeveel conversies deze klikken hebben opgeleverd. Hierdoor kun je heel gericht je SEA-campagnes optimaliseren en ervoor zorgen dat je steeds meer rendement haalt uit je advertentiebudget.

De verschillende onderdelen van SEA

SEA kent verschillende onderdelen. Hieronder worden de belangrijkste onderdelen besproken.

 • Zoekwoordenonderzoek

Een onderdeel van SEA is zoekwoordenonderzoek. Met zoekwoordenonderzoek breng je in kaart welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en welke zoekwoorden je kunt gebruiken in je advertenties. Door het juiste zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

 • Advertenties maken

Het maken van advertenties is een ander belangrijk onderdeel van SEA. Het is belangrijk dat je advertenties aantrekkelijk zijn en aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker. Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijk te maken wat de voordelen zijn van jouw product of dienst en waarom iemand voor jouw bedrijf zou moeten kiezen.

 • Landingspagina’s

Een landingspagina is een specifieke webpagina die ontworpen is om bezoekers te leiden naar een bepaalde conversie. Een conversie kan van alles zijn, zoals het invullen van een formulier, het downloaden van een whitepaper of het doen van een aankoop.

Landingspagina’s zijn belangrijk voor SEA, omdat ze gebruikt worden om verkeer te sturen naar een specifieke pagina die is ontworpen om bezoekers om te zetten in klanten of leads. Een goede landingspagina is essentieel om succesvol te zijn met SEA.

Hier zijn een paar tips om een effectieve landingspagina te maken:

 1. Maak het gemakkelijk om te converteren: Zorg ervoor dat de conversie actie gemakkelijk te vinden en te begrijpen is. Maak gebruik van duidelijke, opvallende call-to-action knoppen die de bezoeker aansporen om actie te ondernemen.
 2. Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik afbeeldingen en video’s om de aandacht van de bezoeker te trekken en hun interesse te wekken. Zorg ervoor dat de visuele elementen relevant zijn voor de conversie actie.
 3. Zorg voor relevante content: Gebruik teksten die gericht zijn op het overtuigen van de bezoeker om de conversie actie te ondernemen. Gebruik bulletpoints en korte paragrafen om de tekst overzichtelijk en gemakkelijk te lezen te maken.
 4. Maak het persoonlijk: Gebruik persoonlijke elementen om de bezoeker te overtuigen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van testimonials of reviews van tevreden klanten.
 5. Testen en optimaliseren: Test verschillende elementen van de landingspagina om te zien wat het beste werkt. Gebruik A/B-tests om bijvoorbeeld verschillende teksten, afbeeldingen of call-to-action knoppen te testen. Optimaliseer de pagina vervolgens op basis van de testresultaten.

Conclusie

Zoekmachine adverteren (SEA) kan een krachtig instrument zijn om verkeer naar uw website te leiden en conversies te genereren. Door uw advertentiecampagnes te optimaliseren en te testen, kunt u de beste resultaten behalen en uw advertentiebudget efficiënter inzetten.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEA een doorlopend proces is en dat u uw campagnes regelmatig moet monitoren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat u het beste resultaat behaalt. Door een effectieve zoekwoordenonderzoek uit te voeren, aantrekkelijke advertenties te maken en relevante landingspagina’s te ontwerpen, kunt u uw SEA-campagnes succesvol maken.

 

Join de nieuwsbrief.

Wekelijks SEO tips!

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.